Advent, Mikulás, Karácsony

ADVENT, MIKULÁS, KARÁCSONY

Idén 2017. december 4-én kezdődött el az adventi időszak. Minden csoportban elkészítettük az adventi koszorút, amit aztán naponta több alkalommal is énekszó kíséretében gyújtottunk meg. A gyerekeket (és a felnőtteket is) ezen kívül minden nap várta valamilyen apró ajándék, finomság a kiakasztott kis csizmákban, amit minden nap nagy örömmel fedeztünk fel és amit a nap végén haza is vihettek a gyerekek.
A Karácsony-várás időszakában készültünk fel a Mikulás látogatására is óvodánkba.Versekkel, dalokkal készültünk erre a napra, kis mikulásokat, csizmákat barkácsoltunk és persze mindenki nagyon-nagyon jól viselkedett, hogy a Mikulás mindenképpen eljöjjön hozzánk. December 6-án aztán eljött a várva-várt nap. A Mikulás mindhárom csoportba ellátogatott, meghallgatta a sok szép dalt és verset magyarul és német nyelven egyaránt, majd kiosztotta a gyerekeknek a kis csomagokat, ami sok-sok finomságot rejtett. Búcsúzáskor megkértük a Mikulást, hogy jövőre is látogasson el hozzánk, amit ő meg is ígért nekünk.
Ebben az évben óvodánk december 8-án vállalta az immár hagyományos adventi ablak díszítést, amit aztán a teljes adventi – karácsonyi időszakban megcsodálhatták az utcán járó-kelő gyermekek, felnőttek egyaránt.
Az utolsó két hét igencsak bővelkedett programokban, amelyek nagymértékben hozzásegítettek minket ahhoz, hogy örömmel, felkészülve várjuk a közelgő ünnepeket. Milbich Marika néni sok-sok szép dallal érkezett hozzánk december 4-én; mesélt a régi solymári adventi és karácsonyi szokásokról, hagyományokról.
December 15-én pedig az 1. osztályosok látogattak el hozzánk Marika nénivel. A tornateremben mutatták be kis karácsonyi műsorukat, amit a gyerekek nagy örömmel fogadtak, hiszen felfedeztek a szereplők között régi ovistársakat, barátokat, testvéreket is. A műsor után a „régi” ovisok örömmel jöttek be a csoportszobákba rövid nosztalgiázásra, játékra.
Idén december 14-én, csütörtökön tartottuk a karácsonyi ünnepségünket az óvodában. A gyerekeket már reggel minden csoportban várta a feldíszített karácsonyfa, amit az „angyalkák” még előző délután készítettek el számukra. A délelőtt folyamán meghallgathatták a gyerekek a solymári Hagyományőrző Asszonykórus karácsonyi műsorát, melynek keretében több –a gyerekek számára is ismert – dal csendült fel; ilyen módon ők is részt vettek az előadásban, sőt néhányan még különböző hangszerekkel (harangok, csengők) is gazdagították az amúgy is hangulatos előadást. Mialatt a gyerekek gyönyörködtek a szép zenében, az „angyalkák” elhozták nekik a sok-sok karácsonyi meglepetést, amit a műsor után a gyerekek a csoportszobákba visszatérve fedeztek fel. A gyerekek percekig csak ámulattal csodálták a sok-sok társasjátékot, babákat, autókat, építőkockákat, kirakókat, amit a Jézuska számukra hozott. Izgatottan bontogatták a dobozokat, fedezték fel a jobbnál jobb játékokat, amikkel rögtön vidám játékba is kezdtek. Közben lakmározhattak az előkészített finomságokból is, amiket a szülők készítettek erre a szép ünnepre.
December 15-én, pénteken, a délutáni pihenő után megérkeztek az anyukák, apukák, testvérek is és rövid hangulatos éneklés, tánc után megkezdődött a karácsonyi barkácsdélután, melynek keretében idén mindhárom csoportban egyforma karácsonyi díszt készítettek a gyerekek, szüleikkel együtt. Miután minden gyermek elkészítette a maga kis díszét, az elkészült műveket haza is vihették, ezzel zárult le ez a szép, hangulatos ünnepnap.
Az utolsó hét első napján a nagycsoportosok a Diótörő c. előadást tekinthették meg a nagykovácsi Amerikai Iskolában. Különösen nagy élményt nyújtott a gyerekeknek a sok szép jelmezbe öltözött szereplő, a csodálatos zene és a gyönyörű balett tánc, amit az iskola tanulói adtak elő. Ez az előadás is maradandó élménnyel gazdagította a gyerekeket és hozzájárult ahhoz, hogy a karácsonyi öröm beköltözzön mindannyiunk szívébe-lelkébe.

Leave Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük