Szőlőpréselés

Szőlőpréselés

 

Idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy betekintést nyerjünk a szőlő feldolgozásának folyamatába. A nyuszi csoportba jár egy gyermek, akinek a nagyszülei a szomszédban laknak és minden évben meghívnak minket, hogy megnézzük, miként zajlik a préselés.

Tízórai után felöltöztünk és csoportonként átmentünk János bácsihoz és Bori nénihez, akik már az udvaron vártak minket. Először abba a helységbe mentünk, ahol a szőlőt szokták lepréselni, feldolgozni. János bácsi elmesélte a szőlő feldolgozásának technikáját, folyamatát. Megnevezte az eszközöket, majd megmutatta hogyan működik a préselő. A gyerekek ezután ki is próbálhatták szépen sorban. Tekerték a kart és nézték, ahogy folyik ki a must. Türelmesen álltak sorba, a nagyobbak előreengedték a kisebbeket és mindenkire sor került.

Bori néni levezetett minket a borospincébe a nagyon meredek lépcsőkön, megmutatta a boroshordókat, a gyerekek kíváncsian néztek szét. Elmondta, hogy a pince bejáratánál mindig szokott égni egy gyertya, hogy tudják milyen odalent a szén-dioxid szint, mert ha túl magas, akkor a gyertya elalszik és nem szabad lemenni a pincébe, mert ez eszméletvesztést okozhat.

Ezután felmentünk és a kert végében megnézhettük hol érik a szőlő. A szőlőtőkékről meg is kóstolhattuk a finom szőlőt. Elköszöntünk János bácsitól és Bori nénitől, majd visszasétáltunk az óvodába.

Leave Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük